Pečený pstruh s hráškovým pyré

Pečený pstruh s hráškovým pyré

Ingredience:

  • 4 filety ze pstruha duhového
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 200 g mraženého hrášku
  • mořská sůl v mlýnku
  • černý pepř v mlýnku
  • 150 ml vody
  • 120 ml smetany ke šlehání  (obsah tuku 33 %)
  • 200 g brambor
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 ml přepuštěného másla – asi 70 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větvičky tymiánu

Postup:

V hrnci s asi 50 g rozpuštěného másla zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme hrášek, osolíme a opepříme. Po chvíli přilejeme asi 100 ml vody a 100 ml smetany. Za průběžného míchání vaříme doměkka. V případě potřeby přilejeme trochu smetany a tyčovým mixérem směs ušleháme. Pyré poté pomocí sítka propasírujeme do hrnce. Nakonec ho smícháme s propasírovanými vařenými bramborami a případně dosolíme.Očištěné filety bez šupin a kostí osolíme, opepříme a pomoučíme z obou stran.Poté pstruha z obou stran v pánvi na rozpáleném přepuštěném másle se dvěma (rukou rozdrcenými) stroužky česneku a tymiánem opečeme. Ke konci pečení do pánve přidáme asi 20 g másla a stáhneme z ohně.

 

Zdroj: www.kuchynelidlu.cz