Koláč s olivami a karamelizovanou cibulí

Koláč s olivami a karamelizovanou cibulí

Ingredience (4 porce):

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 6 velkých červených cibulí, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 100 ml octa sherry (můžete ho nahradit směsí balzamikového a vinného octa)
  • 80 g třtinového cukru
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 pláty listového těsta (každý o váze 200 g)
  • 65 g oliv kalamata, odpeckovaných a přepůlených (nebo černých řeckých oliv prodávaných bez nálevu)
  • 12 sardelových řezů
  • 12 snítek tymiánu
  • 1 žloutek


Postup:

Troubu předehřejte na 200 oC. V pánvi na oleji opékejte asi 20–25 minut cibuli, až zezlátne a zkaramelizuje. Vmíchejte ocet, cukr, sůl a pepř a duste asi 5 minut, až směs začne houstnout a sirupovatět. Oba pláty těsta překrojte ještě napůl a položte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje ohněte tak, abyste z těsta získali asi centimetr hluboké misky. Rozdělte na ně cibulovou směs a na tu dejte olivy, sardele a tymián. Okraje potřete žloutkem a pečte v troubě asi 12–15 minut dozlatova.

Zdroj: www.apetitonline.cz