Mražená nebo chlazená, to je oč tu běží?
Obecně je rozšířena teze, že čerstvé ryby jsou zdravější než mražené. S tím my v OCEAN48 nemůžeme jednoznačně souhlasit. Důležitá kritéria jsou počet zmražení, doba mezi vylovením a zmražením ryby a v neposlední řadě také způsob zamražení.
V podstatě se dá říct, že způsoby uchovávání rybího masa jsou tři: seafrozen, landfrozen a doublefrozen.
- Seafrozen znamená, že rybu dodavatel zpracuje a zamrazí na lodi ihned po ulovení. Na pevnině už ji nikdo nezpracovává a jde rovnou do distribuce. Můžeme říci, že tento způsob je nejlepší, ryba si tak uchová svou chuť a maximum zdraví prospěšných látek.
- Landfrozen je způsob zamražení, kdy jsou ryby na lodi uloženy do ledu a finálně se zpracovávají a mrazí až na pevnině.
- Poslední variantou je doublefrosen, což znamená, že ulovené a neopracované ryby se na lodi zmrazí a poté se na pevnině rozmrazí, opracují a znovu zmrazí. U tohoto typu uchování se velice často rybí maso glazuje. Glazování slouží k udržení „čerstvého vzhledu“, aby rybí maso po rozmražení nevypadalo oschle. Při glazování se maso nastříkne vodou většinou 5 až 20 % z celkové hmotnosti výrobku a povrch se ošetří fosforečnou glazurou, která vodu udrží uvnitř.
Nebojte se mražených ryb
Mrazení je úžasná a nesmírně šetrná metoda pro uchování potravin a u mořských ryb je to nejlepší způsob, jak rybu bez ztráty kvality přepravit z dalekých lovišť až k nám do srdce Evropy v té nejlepší kvalitě.
Vědecky dokázáno
Už na začátku 20.století bylo zjištěno, že když ulovenou rybu rychle zamrazíte, zachovává si při pozdější tepelné úpravě svou původní přírodní chuť. Vědecké studie následně prokázaly, že mražením si ryba navíc uchová v maximální míře i spoustu důležitých živin. Mražení čerstvých ryb se okamžitě stalo velice populární. A protože chuť a živiny se neodplaví a zůstávají mražené rybě pěkně „pod kůží“, je velkou celebritou i dnes.
Často se ryby zpracovávají hned po výlovu přímo na lodi, kde se následně také šokově mrazí. Je tak zajištěna maximální rychlost procesu od výlovu po zmrazení. Tady musíme upozornit, že my v OCEANU48 si pečlivě hlídáme dodavatelské procesy a nakupujeme jen ryby, o kterých víme, že jsou poprvé rozmraženy teprve až na naší prodejně.
Mražené ryby a plody moře mají své výhody
Rozdíly mezi rybami chlazenými a mraženými tedy nejsou jen v kvalitě, ale najdeme je také v ceně, struktuře masa a z toho plynoucích možností použití nebo přípravy.
Je také velký rozdíl, jaký druh ryb, nebo mořských plodů je zamražen. Třeba u takových hlavonožců (sépie, chobotnice, olihně apod.) je zamražení po výlovu vysloveně žádoucí. Vede k povolení tkání masa a po rozmražení a dostatečné tepelné úpravě je maso křehčí. Avšak pro některé druhy ryb (převážně ty s vyšším obsahem tuku) není mražení úplně vhodné.
S kvalitním dodavatelem se k Vám dostane mražená ryba dokonce čerstvější než ryba chlazená. Neutrpí na chuti, kvalitě ani výživových hodnotách a bude levnější než chlazená varianta. A OCEAN48 je už řadu let váš kvalitní dodavatel.