STŘEDOMOŘSKÁ DELIKATESA
ČERSTVÉ SARDINKY

středa 06.5.2020
Možná Vás to překvapí, ale nejzdravější mořskou rybou jsou právě sardinky. A proč právě tyto malé rybky? Protože se jedná o ryby, které se nedají chovat jako spousta jiných mořských ryb na farmě a pocházejí jen z divokých lovů. Jejich kvality spočívají také v nízkém obsahu potenciálně nebezpečných látek, jako je rtuť. Mají naopak vysoké výživové hodnoty. Jedním z hlavních důvodů, proč konzumovat sardinky, je vysoký obsah základních omega-3 mastných kyselin a jódu. Rybí tuk zmírňuje bolesti svalů po fyzické zátěži a cvičení, také snižuje záněty, krevní tlak a zlepšuje zdravotní stav srdce. Doporučuje se konzumovat dvě dávky tučných ryb za týden.
 
Od pátku 8.5. jsme pro Vás ulovily čerstvé sardinky za bezkonkurenční cenu 99 Kč/kg. Nenechte si tuto bombu nabitou vitamíny uplavat.
 
 
Sardinku znáte nejčastěji jako konzervovanou, naloženou v oleji. Zkoušeli jste si však připravit čerstvé sardinky? Mnohým z nás dokáží vyvolat vzpomínky na dovolenou v Chorvatsku či Španělsku, kde je zvykem obalit sardinky v mouce, fritovat a podávat v kornoutu. Takto připravené sardinky se konzumují celé, bez toho, aniž by se předem kuchaly či zbavovaly hlavy. Dají se však připravit na mnoho způsobů, pojďte si připravit nějaký z jednoduchých receptů…
 
KŘUPAVÉ - MÁTOVÉ SARDINKY
Ingredience:
  • 500g sardinek
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 30 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (utřené nožem)
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 75 g hladké mouky
  • Sůl, pepř
  • Slunečnicový olej na smažení
  • Citrón k podávání
Postup:
Smícháme sardinky, citrónovou kůru, olivový olej, česnek, mátu, sůl a pepř a necháme půl hodiny marinovat. Sardinky vyjmeme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi si rozpálíme vyšší vrstvu oleje a sardinky osmažíme dozlatova a dokřupava. Podáváme je s citrónem a bagetkou.