ŘASA SALICORNE
Perla letní kuchyně!

úterý 28.7.2020
Řasa salicorne (neboli slanorožec) je jednoletá rostlina, které vyhovuje slaná voda a vyskytuje se na březích moře. Nejčastěji je dovážena z Portugalska, Nizozemska a Francie. Sezona této rostliny ručně sbírané při odlivu vrcholí v červenci a srpnu, kdy jsou vůbec nejchutnější, v pozdějším období pak začínají dřevnatět. Kromě překvapivě vysokého obsahu bílkovin a oleje salicornia nabízí řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků.Hodí se za syrova do zeleninových salátů, výborná je podušená v páře (vzhledem k vysokému obsahu soli se už nedosoluje). Skvěle chutná s rybami a mořskými plody v polévkách nebo v těstovinách, kam ji stačí přidat až těsně před slitím, pokapaná limetkovou šťávou výborně ladí s ústřicemi. Pozor, při delší tepelné úpravě zhořkne.
 
TĚSTOVINY S UZENOU RYBOU A ŘASOU SALICORNE
Pro 2 osoby:
  • 2 porce těstovin – špaget nebo linguine
  • 100g zakysané smetany
  • 40g blanšírovaného slanorožce
  • 150g mraženého hrášku
  • 1 malá cuketa - zhruba 200g
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 citronu
  • 100g uzeného lososa
  1. Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Jakmile přijde k varu, vhoďte těstoviny, uvařte dle návodu a na poslední minutu varu k těstovinám přihoďte mražený hrášek. Odeberte si stranou malý hrnek vody, ve které se těstoviny vařily, pak je slijte.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, cuketu nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cuketu, jemně osolte maličkou špetkou soli a zprudka opečte. Nechte jen zlehka zezlátnout, poté zakápněte pár kapkami citronové šťávy, zastrouhněte kůrou z citronu a vmíchejte zakysanou smetanu.
  3. Do cuketové omáčky přidejte těstoviny i slanorožce a promíchejte. Postupně přilijte trochu odebrané vody z těstovin, aby omáčka byla hustá tak akorát a těstoviny se v ní mohly obalit. 
  4. Rozdělte na talíře, ozdobte kousky lososa a okamžitě podávejte.