Na Váš víkendový nákup budou na prodejnách čekat tito mazlíčci, lovené ryby v prvotřídní kvalitě:
Vlkouš obecný (Anarhichas lupus)
- Velká ryba měřící 1,25 až 1,5 metru, s mohutnými zuby.
- Charakteristický znak jsou černé pruhy.
- Žije na mořském dně ve skalnatých stanovištích, někdy také na písčitém nebo bahnitém dně.
- Jemná, pevná a šťavnatá chuť bílého masa. Před tepelnou úpravou se kůže stahuje.
Mník mořský (Molva molva)
- Liboé, pevné a jemně strukturované maso.
- Hodí se k jiným výrazným chutím, do polévek nebo kari.
- Žije na mořském dně ve skalnatých stanovištích, někdy také na písčitém nebo bahnitém dně.
- Jemná, pevná a šťavnatá chuť bílého masa. Před tepelnou úpravou se kůže stahuje.
- Je možné dusit, marinovat, pošírovat, restovat a smažit.
- Bohatý na bílkoviny a vitamíny A a B.
Platýs (Pleuronectes platessa)
- Široké zploštělé tělo do oválného tvaru pokryto zaoblenými šupinami.
- Má velmi křehké maso.
- Vhodný na pánev, gril nebo do trouby či v páře. Hodí se také do vývarů.
Mořský jazyk (Solea solea)
- Oválně podélné tělo zbarvené do světle až tmavě hněda.
- Považován za luxusní rybu po celém světě.
- Lov pomocí tažných sítí po dně žije často zahrabaný v písku nebo v bahně.
- Předností je minimum kostí, ale před tepelnou úpravou nutno stáhnout kůži a připravovat jen filety.
- Oblíbený pečený, grilovaný či osmažený například s holandskou omáčkou.
Okouník mořský (Sebastes norvegicus)
- Maso je pevné, bílé a šťavnaté, jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku.
- Můžete nejlépe smažit, vařit a péct.
Mořský ďas (Lophius piscatorius)
- Zploštělé tělo přizpůsobené mořskému dnu s řadou ostrých a zahnutých zubů.
- Díky svojí chuti je častým pokrmem v luxusních restauracích.
- Nemá žádné kosti a konzumuje se pouze část bez hlavy.
- Hodí se ke grilování.
Všechny druhy připravíme i ve formě filetů. Neváhejte si rezervovat na své prodejně!