ČERSTVÉ ÚLOVKY Z ISLANDU
Od pátku 16. března na všech prodejnách

čtvrtek 16.3.2023

Na Váš víkendový nákup budou na prodejnách čekat tito mazlíčci, lovené ryby v prvotřídní kvalitě:

 

Vlkouš obecný (Anarhichas lupus)

  • Velká ryba měřící 1,25 až 1,5 metru, s mohutnými zuby.
  • Charakteristický znak jsou černé pruhy.
  • Žije na mořském dně ve skalnatých stanovištích, někdy také na písčitém nebo bahnitém dně.
  • Jemná, pevná a šťavnatá chuť bílého masa. Před tepelnou úpravou se kůže stahuje.

Mník mořský (Molva molva)

  • Liboé, pevné a jemně strukturované maso.
  • Hodí se k jiným výrazným chutím, do polévek nebo kari.
  • Žije na mořském dně ve skalnatých stanovištích, někdy také na písčitém nebo bahnitém dně.
  • Jemná, pevná a šťavnatá chuť bílého masa. Před tepelnou úpravou se kůže stahuje.
  • Je možné dusit, marinovat, pošírovat, restovat a smažit.
  • Bohatý na bílkoviny a vitamíny A a B.


Platýs (Pleuronectes platessa)

  • Široké zploštělé tělo do oválného tvaru pokryto zaoblenými šupinami.
  • Má velmi křehké maso.
  • Vhodný na pánev, gril nebo do trouby či v páře. Hodí se také do vývarů.


Mořský jazyk (Solea solea)

  • Oválně podélné tělo zbarvené do světle až tmavě hněda.
  • Považován za luxusní rybu po celém světě.
  • Lov pomocí tažných sítí po dně žije často zahrabaný v písku nebo v bahně.
  • Předností je minimum kostí, ale před tepelnou úpravou nutno stáhnout kůži a připravovat jen filety.
  • Oblíbený pečený, grilovaný či osmažený například s holandskou omáčkou.


Okouník mořský (Sebastes norvegicus)

  • Maso je pevné, bílé a šťavnaté, jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku.
  • Můžete nejlépe smažit, vařit a péct.

Mořský ďas (Lophius piscatorius)

  • Zploštělé tělo přizpůsobené mořskému dnu s řadou ostrých a zahnutých zubů.
  • Díky svojí chuti je častým pokrmem v luxusních restauracích.
  • Nemá žádné kosti a konzumuje se pouze část bez hlavy.
  • Hodí se ke grilování. 

Všechny druhy připravíme i ve formě filetů. Neváhejte si rezervovat na své prodejně!