ČERSTVÝ FILET Z MOŘSKÉHO ĎASE
Rezervujte předem!

čtvrtek 11.6.2020
Ve velmi omezeném množství pro Vás budeme mít na pátek 12.6. čerstvé filety z mořského ďase. Tuto hlubinnou rybu můžete znát například z pohádky "Hledá se Nemo", vyznačuje se tím, že láká kořist na světlo lucerničky, kterou má na konci "tykadla" umístěného uprostřed hlavy. Ďas je hojně loven právě pro gastronomické účely, kdy se podává jako specialita. Maso je úplně bez kostí, které by znepříjemňovaly konzumaci. Charakteristická je jeho bílá barva a značná soudružnost masa. Nejlepší typy kuchyňských úprav jsou vaření, grillování či dušení. Jedná se o opravdovou delikatesu, takže dochutit stačí pouze kvalitním pepřem a mořskou solí.
Pro omezené množství doporučujeme rezervovat předem --> REZERVUJTE ZDE.
 
MOŘSKÝ ĎAS NA MEDU
Ingredience:
  • 600–800g filetů z mořského ďasa
  • 1 lžíci tekutého medu
  • 1 lžičku hořčice
  • 200ml dvanáctiprocentní smetany
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 malou cibulku, nejlépe šalotku, nakrájenou najemno
  • 1 růžici brokolice
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • hrst nasekané petrželové nati
  • sůl a pepř na dochucení
  • 300g malých pevných brambor, uvařených ve slupce a osmažených
Postup:
Filátka nakrájejte na menší kousky. V pánvi se silným dnem rozpusťte máslo, a až začne pěnit, osmahněte na něm rybu (asi čtyři minuty z každé strany). Osolte ji a opepřete, vyjměte z pánve a uchovejte na teplém místě. Do pánve přidejte olej a osmahněte šalotku a brokolici. Asi po pěti minutách přidejte med, citronovou šťávu, smetanu, hořčici a všechno dobře promíchejte a prohřejte. Vraťte do pánve filátka, přihodte nasekanou petrželovou nať a všechno na mírném ohni ještě dvě minuty prohřívejte. Podávejte s bramborami.