NOVÝ ÚLOVEK V NAŠICH SÍTÍCH
HEJK - Mořská štika

úterý 09.6.2020
Štikozubec, neboli hejk je štíhlý dravec s dvěma řadami dlouhých, silných, dovnitř zahnutých zubů. Loví hlavně jiné ryby, třeba makrely, šproty či sledě, ale výjimkou není ani kanibalismus. Živí se i dalšími mořskými živočichy jako jsou hlavonožci a korýši. Hejk dorůstá do délky 30 – 60 cm a váží 3-4 kg.
 
Hejk se vyznačuje pevným bílým masem s nízkým obsahem tuku a jemnou chutí. Je vhodné zařadit ho do svého jídelníčku pokud se snažíte shodit nějaké to přebytečné kilo. Podobně jako treska se výborně hodí k pečení, grilování či smažení na másle. Lze ji také vydatně kořenit a dochucovat. Proto kuchaři po celém světě mají tyto ryby ve velké oblibě pro všestranné možnosti přípravy. Celé hejky jsme pro Vás ulovili za skvělou cenu 196 Kč/kg. Tady je náš tip, jak tohoto dravce zkrotit:
 
GRILOVANÝ HEJK S BRAMBOREM A DRESINGEM
Ingredience:
  • mořská štika - hejk
  • olivový olej
  • nové brambory
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • oregáno
  • řeřicha
  • mletá paprika
  • citronová šťáva
Varianty dresinku:
  • bílý jogurt, cibule, kyselá okurka, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka
  • bílý jogurt, rajský protlak, sůl, pepř, chilli, olivový olej, rajče, petrželka, bazalka, cibule
  • bílý jogurt, česnek, cibule, sůl, pepř, kopr, řeřicha, olivový olej
Postup:
Hejka grilujeme a potíráme olivovým oleje, smícháným s citronovou šťávou, solí, pepřem a tymiánem. Nové brambory omyjeme, pokapeme olivovým olejem a ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, řeřichou a oregánem. Zabalíme do alobalu a pečeme na grilu. Podáváme s dresinkem.