PROSPĚŠNOST POTRAVIN ZKOUMALA AMERICKÁ UNIVERZITA

pátek 12.8.2022

Tuftsova univerzita z amerického Bostonu představila tzv. Food Compass. Je to praktická pomůcka hodnotící různé potraviny i hotová jídla komplexním systémem. Nespokojí se jen s uváděním cukrů nebo tuků, ale jde výrazně dál. Počítá množství, typ i celkovou prospěšnost živin, minerálních prvků, proteinů a dalších látek a jejich vliv. Významnou roli hraje míra průmyslového zpracování nebo zásah do životního prostředí při lovu, chovu nebo pěstování potravin. Hodnocením celkem 9 skupin vlastností a použitím unikátních algoritmů byl sestaven žebříček hodnocení od 1, což je nejhorší skóre, po 100.

Musíme zdůraznit, že tento výzkum neslouží za účelem prokazování škodlivosti potravin. Takže interpretací výzkumu nemůžeme říct, že Vám jedno jídlo uškodí více než jiné. Naopak, výzkum je zaměřen na prokázání pozitivních účinků v nich obsažených, tedy výsledky ukazují na potraviny, jejichž konzumace Vám nejvíce prospěje.

Rybí produkty ovládli kategorii masa a mléčných výrobků. Je zřejmé, pokud Vám na zdraví záleží, že i ryba připravená ve stylu fast-food je zdravější než mnohá masa připravena šetrnější metodou. 

 

Vítězem kategorie masných a mléčných produktů je grilované maso z lososa (95 bodů). Následuje ho čerstvý řecký jogurt (95 bodů). Zajímavostí je třetí místo tuňáka v oleji (v konzervě) (88 bodů), což přináší významné napravení jeho reputace. Mušle (87 bodů) i pstruh (86 bodů) mají lepší skóre než například mandlové (85 bodů) i sójové mléko (71 bodů) nebo kuřecí játra (61 bodů). Mnoha lidmi odsuzované rybí prsty (z nemletého masa, např. Fish&Chips) z fast foodu (40 bodů) si vedou stejně jako švýcarský sýr nebo grilovaná žebírka a lépe než sýr feta (36 bodů), steak z hovězího masa (33 bodů) a výrazně převyšují hodnotu grilovaných křidýlek (23 bodů). Na posledních místech najdete sušené hovězí jerky (11 bodů) a párek v rohlíku (3 body).

V kategorii kombinovaných hotových pokrmů byla dominance rybích produktů potvrzena. Zeleninový salát s plody moře bez dresinku, vyhrál se skóre 100 bodů. Jen pro zajímavost, pizza z fast foodu získala bodů 14, sendvič s oříškovou pomazánkou 32 a kuřecí burgr 50 bodů.

Vítězové ani poražení jednotlivých kategorií většinou nejsou velkým překvapením. Samozřejmě záleží i na zdroji nebo typu potraviny, kterou konzumujete. Příkladem jsou mandle v čokoládě, jako vítěz v kategorii sladkostí. Autoři totiž neuvádí typ čokolády, z dalších konkrétních výsledků však víme, že hořká čokoláda má výrazně lepší skóre než mléčná. 

Pro Vaší inspiraci, jak se díky kvalitnímu jídlu udržet v lepší kondici, je uvádíme níže:

 

Nápoje

- vítězové: Celerový nebo rajčatový džus (s minimem sodíku) (100 bodů)

- poražený: kolové nápoje, energetické drinky (Gatorade, Monster) (1 bod)

Obiloviny

- vítězové: celozrnné ovesné cereální kroužky s medem General Mills Cheerios (95 bodů)

- poražení: chléb pita (1 bod), bílé levné pečivo například používané pro párek v rohlíku (6 bodů)

Ovoce

- vítězové: třešně, papája, meruňku, broskve, jahody nebo citrusy (100 bodů)

- poraženi: ovocný dezert z kandovaného ovoce v pudingu (17 bodů)

Hotové pokrmy

- vítězové: salát z mořských plodů bez dresingu (s rajčaty a mrkví), Ceviche (pokrm ze syrových ryb a zeleniny) (100 bodů) 

 - poraženi: instantní polévky, sladký sendvič z bílého pečiva (1 bod)

Sladkosti a dezerty

- vítězové: mandle v čokoládě (78 bodů), popcorn (neochucený, připravený „na sucho“) (70 bodů)

- poraženi: tyčinka Milky Way, bonbony Skittles, Marshmallow (1 bod)

Kompletní výsledky najdete zde.

Pokud chcete přispět svému zdraví, jezte ryby a mořské plody častěji.