Ingredience (4 porce):
- pstruh 4 kusy (čerství, kvalitní)
- citronová tráva 1 svazek
- máslo 100 gramů
- lilek 2 kusy
- sýr Parmazán 70 gramů
- rajčata 400 gramů (nasekaná)
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- pepř mletý
- sůl
- olej
- bazalka (čerstvá)
Postup:
Pstruhy vyfiletujeme. Na každou porci tak budeme mít 2 filátka. Filátka osolíme, opepříme, protkneme do požadovaného tvaru citronovou trávou a upečeme na másle. Lilek si nakrájíme na tenčí plátky a usmažíme do křupava na oleji. Necháme osušit na savém papíru. Na tomatovou omáčku dáme do hrnce rozvařit sekaná rajčata, osolíme, opepříme, přidáme pár lístků čerstvé bazalky a rozmixujeme. Do keramické misky skládáme vrstvu lilku, osolíme a opepříme, potřeme vrstvou rajčatové omáčky, posypeme parmazánem a takto pokračujeme do výšky cca 5 - 7 cm. Dáme zapéct do trouby na 160 °C na 30 minut. Smetanu svaříme spolu s lístky bazalky, ochutíme solí a pepřem a vyšleháme tyčovým mixérem na pěnu. Zeleninový koláč nakrájíme na čtverce, naskládáme spolu s upečenými filátky na talíř a přelijeme našlehanou bazalkovou pěnou.
Zdroj: www.chutastyl.cz