Ingredience (1 porce)
- pstruh 280 gramů (čerstvý)
- chléb 1 plátek (střídka z bílého chleba)
- smetana 1 decilitr
- víno bílé 1 decilitr
- zelenina 150 gramů (sezonní směs )
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- mléko 1 decilitr
- brambory 200 gramů
- pepř mletý
- sůl
- máslo
- olej olivový
- šafrán
- muškátový oříšek (mletý, nebo strouhaný)
- bylinky 1 lžíce (nasekané, na ozdobu - petržel, pažitka)
Postup:
Rozdrobíme střídku bílého chleba, osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky, smetanu a vypracujeme fáš (nádivku). Pstruha usmrtíme, vykucháme, zbavíme šupin a vyfiletujeme. Filety osolíme, opepříme a naneseme připravenou fáš, stočíme do závitku a propíchneme párátkem. Ze zbytku pstruha uděláme vývar. Do hrnce dáme kořenovou zeleninu, vodu a bílé víno. Závitky dáme na pařák a vaříme v páře cca 10 minut. Šafrán zabalíme do alobalu a dáme na cca 3 minuty do vyhřáté trouby a poté ho přidáme do vývaru a svaříme na poloviční množství. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a zjemníme smetanou. Zeleninu orestujeme na másle a dochutíme. Z brambor připravíme pyré a ochutíme muškátovým oříškem. Podáváme ozdobené bylinkami.
Zdroj: www.chutastyl.cz