Pstruh na másle

Pstruh na másle

Ingredience (4 porce):

  • 4 malí nebo 2 větší pstruzi
  • sůl a kmín na dochucení
  • 1–2 citrony
  • máslo, nejlépe přepuštěné, a trocha rostlinného oleje na smažení
  • několik lístků čerstvé bazalky

NA PALAČINKY RÖSTI:

  • 4 velké moučnější brambory
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky škrobu
  • sůl na dochucení


Postup:

Vybavení  prkénko, ostrý nůž, případně struhadlo, utěrka, silnostěnná nepřilnavá pánev, ubrousek, obracečka, kuchyňský papír na odsátí přebytečného tuku

Pokud jste ulovili čerstvou rybu (byť jen v obchodě) a teď musíte kuchat, ostrým nožem pstruha rozřízněte v břišní partii a ‚jedním vrzem‘ odstraňte vnitřnosti. Jestli jste labužníci, ponechte rybě hlavu – partie ‚líček‘ patří k nejlahodnějším. Pak pstruha opláchněte a pečlivě osušte. Švýcarské rösti se na rozdíl od českých bramboráků nezahušťují moukou. Brambory (nemusíte je předvařovat) nakrájejte na tenké plátky, naskládejte na sebe a pokrájejte na tenké nudličky – měly by být zhruba jako sirky. Osolte, smíchejte se žloutky a poprašte škrobem.V pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj kousek brambory. Pokud se začne hned smažit, lžící nabírejte těsto, klaďte na pánev a hned ho zploštěte na co nejtenčí placičku. Po minutě až dvou ji rychle obraťte a opečte i z druhé strany. Na kuchyňském papíru pak nechte odsát přebytečný tuk. Do pánve přidejte čerstvý olej a máslo. Vložte pstruha; předtím ho zevně i zevnitř osolte a poprašte kmínem. Opékejte pět až šest minut z každé strany – maso zpevní a zbělá a kůže získá zlatavý nádech. Při opékání z druhé strany přidejte plátky citronu. Podávejte ozdobené bazalkou.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz