Salát z uzené tresky se ztraceným vejcem

Salát z uzené tresky se ztraceným vejcem

Ingredience (2 porce):

  • 1 lžíci hrubozrnné (kremžské) hořčice
  • 1 lžíci octa, nejlépe bílého vinného
  • + trochu na zastříknutí
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 velké bagety nebo jednu malou, nalámanou na kousky
  • 200?g zelených fazolek (i mražených)
  • 300?g uzené ryby, nejlépe tresky
  • 2 vejce
  • půl hlávky kadeřavého salátu (frisée)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Do hrnce nalijte litr a půl vody a dejte ji vařit. Než začne vřít, připravte zálivku: prošlehejte spolu hořčici, ocet, tři lžíce oleje, lžíci vody a sůl. Zapněte gril v troubě nebo troubu předehřejte na maximum. Bagetu na plechu zakápněte zbylým olejem a opečte dozlatova (8–10 minut). Mezitím vhoďte fazolky do kastrolu s vroucí vodou a tři až pět minut je vařte. Pak je vylovte  děrovanou naběračkou, vsypte do mísy a zakápněte trochou zálivky. Do vody vložte rybu, stáhněte plamen a pět minut mírně povařte. Vyjměte, kápněte do vody trochu octa a z talířku nebo naběračky nechte do hrnce vklouznout rozklepnuté vejce. Bílek přehrňte přes žloutek a vejce povařte asi tři minuty takzvaně do ztracena (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat tekutý). Vajíčko vyjměte děrovanou naběračkou a nechte na ubrousku okapat. Stejně připravte i druhé. Opláchnuté listy salátu dejte do mísy a rozdrobte na ně rybu. Přidejte krutony, fazolky a většinu zálivky a všechno promíchejte. Rozdělte na talíře, navrch položte vejce, zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte ještě teplé.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz