Ingredience (2 porce):
- 1 lžíci hrubozrnné (kremžské) hořčice
- 1 lžíci octa, nejlépe bílého vinného
- + trochu na zastříknutí
- 5 lžic olivového oleje
- 1 velké bagety nebo jednu malou, nalámanou na kousky
- 200?g zelených fazolek (i mražených)
- 300?g uzené ryby, nejlépe tresky
- 2 vejce
- půl hlávky kadeřavého salátu (frisée)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Do hrnce nalijte litr a půl vody a dejte ji vařit. Než začne vřít, připravte zálivku: prošlehejte spolu hořčici, ocet, tři lžíce oleje, lžíci vody a sůl. Zapněte gril v troubě nebo troubu předehřejte na maximum. Bagetu na plechu zakápněte zbylým olejem a opečte dozlatova (8–10 minut). Mezitím vhoďte fazolky do kastrolu s vroucí vodou a tři až pět minut je vařte. Pak je vylovte děrovanou naběračkou, vsypte do mísy a zakápněte trochou zálivky. Do vody vložte rybu, stáhněte plamen a pět minut mírně povařte. Vyjměte, kápněte do vody trochu octa a z talířku nebo naběračky nechte do hrnce vklouznout rozklepnuté vejce. Bílek přehrňte přes žloutek a vejce povařte asi tři minuty takzvaně do ztracena (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat tekutý). Vajíčko vyjměte děrovanou naběračkou a nechte na ubrousku okapat. Stejně připravte i druhé. Opláchnuté listy salátu dejte do mísy a rozdrobte na ně rybu. Přidejte krutony, fazolky a většinu zálivky a všechno promíchejte. Rozdělte na talíře, navrch položte vejce, zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte ještě teplé.
Zdroj: www.apetitonline.cz