Pstruh na rýnském ryzlinku a tymiánu s celerovými hranolky

Pstruh na rýnském ryzlinku a tymiánu s celerovými hranolky

Ingredience:

  • 4 filety ze pstruha
  • mletý pepř
  • sůl
  • hladká mouka
  • máslo
  • olivový olej extra virgin
  • maldonská sůl
  • 2 šalotky
  • 20 + 50 g másla
  • rýnský ryzlink cca 5 cl
  • 4 větvičky tymiánu
  • drhnutý tymián

CELEROVÉ HRANOLKY:

  • ½ celeru
  • solamyl
  • olej na smažení

Postup:

Filátka pstruha osolíme, opepříme, kůži obalíme v mouce a na másle opečeme kůží dolů, až se vytvoří kůrčička, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a dopečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C 6−8 minut.
Šalotku nakrájíme nadrobno, opečeme na 20 g másla, zastříkneme vínem, vložíme lístky i větvičky tymiánu a chvilku povaříme, necháme zredukovat, odstavíme a vmícháme 50 g másla.Celer očistíme a nakrájíme na hranolky, které zlehka obalíme v solamylu a v hojném množství oleje osmažíme dozlatova, vyjmeme na savý papír a osolíme.Hotové filety na talíři ještě dosolíme solí, podáváme s máslovou šťávou a křehkými hranolky.

 

Zdroj: www.ceskatelevize.cz