Pstruh v petrželové krustě

Pstruh v petrželové krustě

Ingredience (2 porce):

  • česnek 2 stroužky
  • sůl
  • petržel hladkolistá 1 svazek
  • bazalka 1 hrst (čerstvá)
  • pstruh 1 kus (větší, vykuchaný)
  • šťáva citronová (z 1 citronu)
  • mouka pšeničná hladká (na poprášení)
  • strouhanka 1 lžíce
  • máslo 60 gramů (změklé + máslo na smažení a vymazání zapékací mísy)

Postup:

Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s najemno nakrájenou petrželkou a bazalkou. Pstruha omyjeme, necháme mu hlavu a ocas. Vnitřek pokapeme citronovou šťávou a pstruha potřeme polovinou bylinkové směsi. Zlehka ho poprášíme moukou a osmažíme v pánvi na rozehřátém másle asi půl minuty z každé strany. Do druhé části bylinkové směsi přimícháme větší část másla a strouhanku. Pstruha položíme do zapékací mísy vymazané máslem a potřeme ho na povrchu druhou částí bylinkové směsi, do které jsme přimíchali strouhanku a máslo. Pstruha pokapeme citronovou šťávou, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme zakryté asi 25 minut, dokud krusta na povrchu nezezlátne (ke konci pečení pstruha odkryjeme). Podáváme s vařenými bramborami.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz