Ingredience (4-6 porcí):
- 2 středně velké cukety
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 nadrobno nakrájenou jarní cibulku
- 2 sardelové řezy v oleji
- sůl, dle chuti
- máslo a strouhanka na formu
NÁPLŇ:
- 160 g tuňáka v oleji
- 1 vejce
- 1 lžička kaparů
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř
Postup:
Jednu středně velkou cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky, můžete použít škrabku na brambory nebo mandolínu. Druhou nakrájejte na nudličky julienne, osolte a nechte půl hodiny vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce panenského olivového oleje, přidejte 1 nadrobno nakrájenou jarní cibulku, 2 sardelové řezy v oleji a vypocenou cuketu. Duste 15 minut, dokud se sardelky nerozpustí a neprolnou s ostatními přísadami. Opepřete, solit nemusíte, sardelky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte 160 g tuňáka v oleji s 1 vejcem, 1 lžičkou kaparů, 3 lžícemi strouhaného parmazánu a 2 lžícemi strouhanky, osolte a opepřete. Spojte vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek cukety naneste lžičkou směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Troubu předehřejte na 190 °C. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem anebo z nich vytvořte špízy – několik závitků propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte asi 30 minut.
Zdroj: www.apetitonline.cz