Pstruh na pórku

Pstruh na pórku

Ingredience:

  • 1,2kg mořské ryby, nejlépe pstruha lososovitého
  • 800g pórku
  • svazek čerstvé petrželové nati
  • 30ml suchého bílého vína
  • 200ml dvanáctiprocentní smetany
  • šťávu z 1 citronu
  • máslo na vymazání plechu
  • sůl a pepř, nejlépe bílý

Postup:

Pstruha omyjte pod tekoucí vodou a poté důkladně osušte. Pokapejte ho citronovou šťávou, zevně i zevnitř osolte a opepřete. Omytou a nasekanou petržel vložte dovnitř do ryby. Očistěte a omyjte pórek, pokrájejte ho příčně na asi půlcentimetrové proužky. V hrnci uveďte do varu vodu, osolte a vsypte do ní proužky pórku. Vařte minutu, pak pórek propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Plech vymažte máslem, rozložte na něj pórek, osolte a opepřete. Přidejte víno i smetanu a na tuto ‚postýlku‘ položte ryby. Plech zakryjte alobalem a pečte půl hodiny v horkovzdušné troubě při teplotě 200°C. Ideální přílohou je bramborová kaše.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz