Ryba s květákovým pyré a oreganovým máslem

Ryba s květákovým pyré a oreganovým máslem

Ingredience (4 porce):

  • 1 kg květáku, nakrájeného či rozebraného na růžičky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce studeného másla, nakrájeného
  • 4 filety z bělomasé ryby s kůží (každý cca 200 g)candát, jeseter, štika či jiné mořské ryby
  • olivový olej na potření
  • 80 g másla
  • 2 hrsti čerstvých oreganových lístků
  • 1 stroužek česneku, podrcený
  • 1 lžíce bílého balzamikového octa
  • sůl


Postup:

Do rendlíku vložte květák, smetanu a vývar a přiveďte k varu na vysokém plameni. Stáhněte oheň a mírně vařte cca 20 minut doměkka. Květák slijte, trochu tekutiny přitom uchovejte. Květák umixujte v robotu se dvěma lžícemi tekutiny z vaření, lžící másla a solí podle chuti dohladka. Odložte a udržujte teplé. Rozpalte nepřilnavou pánev, rybu potřete olejem a opečte nejprve kůží dolů dozlatova a křupava, 4–5 minut. Obraťte ji a z druhé strany opékejte 3–4 minuty, aby se prohřála. Vyjměte z pánve a udržujte teplé. Do pánve vložte máslo a oregano a minutu zahřívejte. Sejměte z ohně a vmíchejte česnek a ocet. Na talíře nandejte pyré, na něj posaďte rybu a přelijte oreganovým máslem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz