Candát v solné krustě

Candát v solné krustě

Ingredience (4 porce):

  • 1 celý candát 1,5–2 kg, vykuchaný a očištěný
  • 1,5-2,5 kg hrubé mořské soli (podle velikosti ryby)
  • 8–10 bílků (podle velikosti ryby)
  • 2-6 lžic polohrubé mouky na zahuštění solné směsi
  • (podle potřeby, aby šla směsí ryba dobře obalit)
  • 1 citron, na klínky
  • svazek petrželky
  • 2 snítky estragonu
  • 50 g rozpuštěného másla


Postup:

Candáta omyjte studenou vodou a osušte. Troubu rozpalte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte dotuha a rukou do sněhu zapracujte sůl a mouku – vytvoříte směs, která bude držet tvar. Část směsi naneste na plech potažený pečicím papírem – hmota by měla kopírovat tvar ryby. Do břicha candáta vložte estragon a polovinu petrželky.  Rybu ,postavte‘ břichem na stůl a rovnoměrně ji obalte zbylou hmotou. Pečte, dokud krusta neztvrdne (30–40 minut, podle váhy ryby), a vyjměte z trouby. Nechte 10 minut stát a pak opatrně krustu rozbijte a odstraňte. Kůži stáhněte od ocasu vidličkou a candáta polijte máslem a posypte petrželkou. Maso odloupněte od páteře a velkých kostí a podávejte.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz