Pečená ryba s mandlemi

Pečená ryba s mandlemi

Ingredience (4 porce):

  • filé 800 gramů (z bílých ryb)
  • vejce 1 kus
  • slanina anglická 50 gramů (plátky)
  • mandle 40 gramů (plátky)
  • moučka škrobová 1 lžička
  • sůl 0,5 lžiček
  • olej (na opečení)

NA ZELENINU:

  • květák 250 gramů ( očištěné růžičky)
  • fazolky zelené 200 gramů (očištěné)
  • mrkev karotka 2 kusy ( oloupaná )
  • sůl

NA OMÁČKU:

  • máslo 40 gramů
  • mouka pšeničná hladká 30 gramů
  • žloutek 1 kus
  • vývar 1 decilitr
  • smetana na vaření 0,5 decilitrů
  • šťáva limetková (z jedné limetky)
  • sůl

Postup:

Karotku nakrájíme na silnější dlouhé nudličky, společně s fazolkami a růžičkami květáku povaříme v hrnci s osolenou vodou tak, aby zelenina zůstala tuhá a odstavíme z ohně (nesléváme ji). V kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rychle rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme šťávu z limetky, necháme přejít varem, přilijeme žloutek rozmíchaný ve smetaně, osolíme a necháme asi 15 minut provářet (Je-li omáčka moc hustá, zředíme ji trochou vývaru ze zeleniny). Ve větší ploché misce smícháme vejce se škrobem a půlkou lžičky soli. Touto směsí potřeme omytá a osušená rybí filátka a necháme je v míse odležet. V pánvi opečeme zvolna na nudličky nakrájenou slaninu a necháme ji odkapat na papírové utěrce. Rybí filátka zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji, přeložíme je na plech, posypeme slaninou a mandlemi a pečeme v troubě při 170 °C asi 10 - 12 minut (podle tloušťky filátek). Zeleninu v hrnci zprudka prohřejeme, scedíme a rozdělíme na talíře. Přidáme filátka a vše doplníme teplou omáčkou. Jako přílohu podáváme vařenou nebo dušenou rýži.

 

Zdroj: www.chutastyl.cz