Slávky s kokosovým mlékem

Slávky s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • čerstvé slávky 1 síťka (cca 1,2 kg)
  • kokosový olej 2 lžíce
  • šalotka nakrájená na kostičky 2 ks
  • česnek 4 stroužky
  • kořen zázvoru, jemně strouhaný 3 cm
  • citronová tráva posekaná velmi najemno 1ks
  • bílé suché víno 200 ml
  • kokosové mléko 400 ml
  • rybí omáčka 1–3 lžičky
  • chilli papričky podle chuti, bez semen a nakrájené na kolečka
  • čerstvý koriandr

Postup:

Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly. Mezitím ve větším hrnci na kokosovém oleji orestujte šalotku pokrájenou na kostičky doměkka, přidejte jemně strouhaný česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli podle chuti a ještě chvilku restujte. Směs se bude lehce lepit ke dnu, tak ji hezky vařečkou berte ode dna. Po chvilce, tak po 1. minutě, zalijte tuto směs vínem a jemně vařte přibližně 5 minut. Nyní základ lehce osolte, opepřete, přidejte rybí omáčku podle chuti, která nejenže zvýrazní chuť, ale také celé jídlo osolí. Na závěr přidejte kokosové mléko a než dosáhne varu, připravte si slávky. Jakmile se směs s kokosovým mlékem začne vařit, přidejte do ní okapané slávky, zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí. Vařte zprudka a relativně krátce, dokud se neotevřou. V průběhu slávky promíchejte, přiklopte a občas hrncem bouchněte, tím se v hrnci trochu porovnají a lépe se otevírají. Hotové slávky můžete servírovat s čerstvým pečivem nebo třeba jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem. Kokosový vývar, který vznikl, je moc dobrý právě s rýží.

 

Zdroj: www.fresh.iprima.cz