Svatojakubské mušle s houbami a špenátovou omáčkou

Svatojakubské mušle s houbami a špenátovou omáčkou

Ingredience:

  • 3 oříšky másla
  • 100 g pevných hub, pokrájených na plátky
  • 100 g čerstvého listového špenátu, propláchnutého a spařeného horkou vodou
  • 2 lžíce oleje (nejlépe podzemnicového)
  • 6 větších svatojakubských mušlí, oloupaných a očištěných
  • sůl a pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek


Postup:

V pánvi rozpusťte oříšek másla a osmahněte na něm houby. Opékejte je dvě nebo tři minuty a pak přidejte špenát. Na vysokém plameni míchejte minutu. Pak houby se špenátem přesuňte do cedníku a nad miskou nechte okapat. Šťávu, kterou špenát s houbami pustí, nevylévejte, budete ji potřebovat. V další pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte svatojakubky. Nechte je pár minut opékat, aniž byste s nimi hýbali. Pak k nim přidejte máslo, obraťte je, osolte a opepřete a polévejte rozpuštěným máslem. Ještě chvíli nechte na ohni, aby byly propečené. Mezitím vraťte do druhé pánve odkapanou špenátovou šťávu, zahřejte, přidejte zbytek másla, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Špenát naaranžujte na talíře, navrch dejte mušle a zalijte špenátovou omáčkou. Podávejte jako předkrm.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz