Ingredience (4 porce):
- sůl
- 4x 150-200g filetu bělomasé ryby
- olej olivový 2 lžíce
- 2 lžíce (na smažení)
- chléb toastový 4 plátky (světlý)
- máslo 1 lžíce
- citronová kůra 0,5 lžiček (nastrouhaná)
- pomerančová kůra 0,5 lžiček (nastrouhaná)
NA KAŠI:
- petržel kořenová 500 gramů
- 2 decilitry (12%)
- 0,5 kusů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup:
Petržel opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme plátky petržele a opékáme je, dokud nezačnou trochu zlátnout. Přidáme jemně pokrájenou oloupanou cibuli a při mírné teplotě restujeme asi 5 minut. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přiklopíme a dusíme doměkka. V sekacím strojku rozsekáme chleby bez kůrky na jemnou drť. Nasypeme ji do pánve s rozpuštěným máslem a strouhanou citrusovou kůrou a mícháme při střední teplotě, dokud lehce nezezlátne. Filátka opláchneme, osušíme a osolíme. Osmaženou drť nasypeme na talíř a filátka v ní z jedné strany obalíme. Touto stranou filátka klademe na rozpálenou pánev s olejem, po osmahnutí je opatrně otočíme a dopečeme při střední teplotě i z druhé strany. Podušenou petržel propasírujeme přes jemné síto a dochutíme pepřem a solí. Naplníme ji do cukrářského sáčku s širokou hladkou trubičkou a nastříkáme ozdobně na talíře. Podáváme s vhodnou přílohou, třeba pečenými nebo vařenými bramborami, a nakonec přidáme pečená filátka.
Zdroj: www.chutastyl.cz