Černé rizoto s kalamáry

Černé rizoto s kalamáry

Ingredience (4 porce):

  • 400 g očištěných kalamárů
  • 200 ml bílého vína
  • dva bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 750 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 sáček sépiového barviva
  • 1 citron
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • čerstvou petržel

Postup:

Kalamáry nakrájejte na proužky a uvařte do měkka ve 150 ml vína a 750 ml vody se lžičkou soli a bobkovými listy. Sceďte a vývar si schovejte na podlévání rizota. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i česnek a jen chvilku počkejte, než vmícháte rýži, sépiové barvivo a zbylé víno. Poté postupně po naběračkách přilévejte vývar, který nechte vždy skoro odpařit, než přidáte další. Když je rýže uvařená, vmíchejte do ní sépie, nechte prohřát, a rizoto ochuťte citronovou šťávou a pepřem, popřípadě dosolte. Kdo chce rizoto ještě krémovější, vmíchá na závěr i nastrouhaný sýr. Servírujte s nasekanou petrželí a kouskem citronu.

 

Zdroj: www.prozeny.cz