Ingredience (4 porce):
- 400 g očištěných kalamárů
- 200 ml bílého vína
- dva bobkové listy
- sůl, pepř
- 750 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velkou červenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- hrnek kulatozrnné rýže
- 1 sáček sépiového barviva
- 1 citron
- 40 g strouhaného parmazánu
- čerstvou petržel
Postup:
Kalamáry nakrájejte na proužky a uvařte do měkka ve 150 ml vína a 750 ml vody se lžičkou soli a bobkovými listy. Sceďte a vývar si schovejte na podlévání rizota. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i česnek a jen chvilku počkejte, než vmícháte rýži, sépiové barvivo a zbylé víno. Poté postupně po naběračkách přilévejte vývar, který nechte vždy skoro odpařit, než přidáte další. Když je rýže uvařená, vmíchejte do ní sépie, nechte prohřát, a rizoto ochuťte citronovou šťávou a pepřem, popřípadě dosolte. Kdo chce rizoto ještě krémovější, vmíchá na závěr i nastrouhaný sýr. Servírujte s nasekanou petrželí a kouskem citronu.
Zdroj: www.prozeny.cz