Ingredience:
- losos 600 gramů (4 filety)
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- limetka 2 kusy
- kopr 1 svazek
- vývar masový 3 decilitry
- smetana na šlehání 2 decilitry
- máslo 30 gramů
NA PŘÍLOHU:
- brambory 400 gramů
- celer 250 gramů
- brokolice 0,5 kusů
- mléko 1,5 decilitrů
- máslo 60 gramů
- sůl
Postup:
Na každý filet položíme plátek limetky a snítku kopru. Maso vložíme do vakuového sáčku, odsajeme vzduch a vložíme do 70°C teplé vody. Filety pozvolna vaříme při této teplotě 20 minut. Brokolici rozdělíme na růžičky, asi 7 minut je povaříme v osolené vodě, slijeme a ihned zchladíme ledovou vodou. Brokolici necháme na sítu odkapat. Oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Okrájený a na kostky nakrájený celer uvaříme doměkka v osoleném mléce. Brambory a celer scedíme, společně prolisujeme do misky, prošleháme s máslem, podle potřeby zředíme mlékem, v němž jsme vařili celer, a kaši dochutíme solí. Z másla a hladké mouky připravíme v kastrůlku jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a prošleháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, ochutíme ji lžící limetkové šťávy, solí, zjemníme smetanou, 15 minut provaříme a nakonec do omáčky vmícháme nakrájené mladé výhonky kopru. Bramborovou kaši rozdělíme na talíře, přidáme omáčku, hotového lososa a na másle prohřátou brokolici. Před podáváním ozdobíme každou porci snítkou kopru.
Zdroj: www.chutastyl.cz