Ingredience:
- zelí bílé 800 gramů (mladé hlávkové)
- treska nebo jiný bělomasý filet 400 gramů (filety bez kůže)
- chléb toastový 10 plátků (bez kůrky)
- mrkev 120 gramů (očištěná karotka)
- vejce 2 kusy
- cibule 1 kus
- smetana na šlehání 1 decilitr (33%)
- máslo 80 gramů
- muškátový květ (mletý)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup:
Pokud máme filety mražené, necháme je přes noc rozmrazit v chladničce a důkladně je osušíme. Zelí rozdělíme na listy, omyjeme je a 4 minuty povaříme v osolené vodě. Vodu scedíme, listy zprudka zchladíme v ledové vodě a necháme je odkapat. Po vychladnutí oddělíme čtyři velké listy stranou a zbytek listů nakrájíme na jemné nudličky. Chléb natrháme na drobné kousky a zvlhčíme je smetanou. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, karotku nastrouháme nahrubo. Cibuli s karotkou opečeme na lžíci másla do světle růžové barvy, přidáme nudličky zelí a společně krátce podusíme. Směs osolíme, opepříme a poprášíme muškátovým květem. Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh. Dvě lžíce sněhu přidáme spolu se žloutky a namočeným rozdrobeným chlebem do zelné směsi. Rybí maso umeleme, ochutíme solí, pepřem a po částech do něj vmícháme zbylý sníh. Zapékací mísu s vyššími okraji vymažeme zbylým máslem a vyložíme ji odloženými velkými zelnými listy. Rozetřeme do ní polovinu zelné směsi a na ni navršíme vrstvu rybího masa. Zakryjeme ho opět vrstvou zelné směsi a vrch pokapeme zbylým rozpuštěným máslem. Mísu ponoříme do horké vodní lázně, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a nákyp zvolna vaříme asi 50 minut.
Zdroj: www.chutastyl.cz