Grilovaný losos na cedrovém prkénku

Grilovaný losos na cedrovém prkénku

Ingredience:

  • 1,25–1,5kg filet lososa s kůží, začištěný a zbavený kostí
  • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř

NA GLAZURU:

  • 1 lžíce omáčky terijaki
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla, rozpuštěného (lze nahradit jemným olivovým olejem)
  • 1/2 lžičky sezamového oleje


Postup:

Prkénko ponořte minimálně na hodinu, nejlépe přes noc, do studené vody. Zatižte ho třeba miskou s vodou, aby bylo potopené a mohlo se nasáknout.Podpalte na palivovém roštu podpalovač a na něj umístěte brikety nebo uhlí v milíři (či jen tak) a počkejte asi půl hodiny, než se rozžhaví.Mezitím v misce prošlehejte všechny suroviny na glazuru kromě rozpuštěného másla. To zašlehejte do glazury těsně před potíráním.

Grilování – uzení v kouři:

Filet lososa nakrojte na jednotlivé porce už před grilováním. Glazura se tak dostane do zářezů, a navíc se vám bude ryba mnohem snadněji podávat.

1) Žhavé uhlí nasypte z milíře (nebo ho z roštu přendejte kleštěmi) do zásobníků a ty posuňte na střed grilu. Nad uhlí položte mřížku.
2) Lososa položte kůží na prkénko, vytáhněte pinzetou zbylé kosti a podélně ho rozpulte, ale neprořízněte kůži. Pak ho napříč nakrojte na porce.
3) Lososa na mokrém prkénku položte na mřížku grilu přímo nad rozpálené uhlí a potřete glazurou včetně zářezů. Osolte a opepřete.
4) Gril přiklopte a uďte asi 20 minut – losos by měl být shora zlatý a na povrchu se objeví bílá pěna (sražená bílkovina). Občas zkontrolujte, jestli nezačalo hořet prkýnko.
5) Opatrně a v rukavicích přeneste prkno s lososem na žáruvzdornou podložku. Podávejte přímo z prkénka nebo jednotlivé porce postupně podeberte a podávejte se svěžím salátem (recept dole).

SALÁT JAKO PŘÍLOHA:

Osprchujte asi600 g salátových listů(šéfkuchař Lukáš použil římský salát, polníček a lolo biondo). Listy osušte v odstředivce nebo z nich vytřeste vodu a vložte je do mísy. Přidejtetřešňová rajčátkacca ze 2 větviček, omytá a rozpůlená. Při podávání salát zakápnětepanenským olivovým olejemalimetovou šťávoua lehce prohoďte. Jiné dochucení salát nepotřebuje, čím méně přísad, tím více vynikne jemná chuť uzeného lososa.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz