Ingredience:
- 1 očištěnou a vykuchanou čerstvou rybu o váze zhruba 1,8kg nebo dvě menší
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 velké citrony, pečlivě omyté a i s kůrou nakrájené na co nejtenčí kolečka
- 4 stroužky česneku, naplocho rozmáčknuté
- hrst čerstvých bylin, jako je petrželka, kopr, estragon, bazalka (ve směsi i jednotlivě – co máte po ruce)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Prsty si namočte do oleje a vetřete ho do kůže ryby. Osolte a opepřete. Dvěma třetinami citronových plátků vyložte pekáč a položte na něj rybu. Břišní dutinu vyplňte zbylými kolečky citronů, nasekanými bylinami a rozmačkaným česnekem. Pečte tak půl hodiny, dokud maso není v nejsilnější části propečené. Při servírování opatrně oddělte kůži, pak nadzdvihněte kousek masa a oddělte ho od páteře. Z každé půlky ryby byste měli získat dvě porce. Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené plátky pečených citronů a s omáčkou tarator.
Zdroj: www.apetitonline.cz