Hřebenatky v ciderové smetaně

Hřebenatky v ciderové smetaně

Ingredience (4 porce):

  • 3 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 0.25 l cideru (lze nahradit jablečným vínem)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • Sůl, čerstvě mletý bílý pepř
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 500 g vyloupaných hřebenatek ( svatojakubské mušle)
  • 1 hrst šťovíku ( lze nahradit kerblíkem)

Postup:

Oloupané šalotky najemno nasekáme. V široké pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme máslo a na něm za mírné teploty restujeme šalotku do změknutí. Prolisujeme oloupaný česnek. Přidáme jej k šalotce a společně dusíme.
Podlijeme vínem a necháme odpařit asi na polovinu. Přilijeme smetanu a vaříme za mírné teploty, dokud není omáčka krémovitá. Vše nalijeme do vysoké nádoby a ručním mixérem vymícháme do hladka. Dochutíme solí, pepřem, kajenským pepřem a několika střiky citronové šťávy.

Hřebenatky propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Odtrhneme červený jikrový váček a odložíme jej stranou. Omáčku opět nalijeme do pánve. Přidáme mušle a při mírné teplotě vaříme pod pokličkou asi 3 minuty, aby byly hotové.
Šťovík (nebo kberlík) opereme, oklepeme a nakrájíme najemno. Šťovík vložíme s jikrami do omáčky a krátce v ní prohřejeme. Jako příloha se hodí rýže.

 

Zdroj: Mořské speciality, Cornelia Adam