Ingredience(4 porce ):
- 8 připravených matjesových filetů
- 8 sterilizovaných sladkokyselých okurek
- 2 malé červené cibule
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžička zrnek růžového pepře
- Sůl
- 4 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce medu
- 0,15 l suchého červeného vína
- 0,1 l červeného vinného octa
- 16 páratek
Postup:
Matjesy a malé okurky podélně rozpůlíme. Do každého matjesa zabalíme vždy jednu okurku a upevníme párátkem. Závitky pokládáme vedle sebe do ploché nádoby.Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kroužky a rovnoměrně rozdělíme na rybí závitky.Do hrnce vložíme hořčičná semínka se zrnky pepře a trochou soli. Přidáme nové koření, bobkový list, med, červené víno a ocet. Vše uvedeme do varu a při mírné teplotě vaříme asi 20 minut.Vývar necháme asi 10 minut chladnout, pak jím přelijeme matjesové závitky a nádobu přikryjeme víkem nebo fólií. Uložíme do chladničky zhruba na 12 hodin. K tomuto pokrmu se hodí selský chléb nebo brambory vařené ve slupce a chlazené pivo.
Zdroj: Mořské speciality, Cornelia Adam