Ingredience (4 porce):
- 1 kg směsi říčních ryb, pokud možno alespoň 3 druhy
- 3 velké cibule
- 400g dobře uvařených brambor
- 4 masitá rajčata
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 0,125 l rybího základu (vlastního nebo ze sklenice)
- Sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 2 zelené papriky
- 4 plátky bílého chleba
Postup:
Ryby vyvrhneme a připravíme. Hlavy si ponecháme. Rybí maso nakrájíme na male kostky.
Oloupeme cibuli a brambory. Cibuli nasekáme najemno, brambory rozkrájíme na kostky. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je, odstraníme jadérka a zárodek stopky a nahrubo je nasekáme.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. V něm za stálého míchání opékáme brambory a cibuli při mírné teplotě asi 1O minut. Poprášíme mletou paprikou a přidáme rajčata. Do hrnce přilijeme rybí základ a vše uvedeme do varu, osolíme a opepříme. Vložíme rybí hlavy a pod pokličkou při mírné teplotě vaříme asi 30 minut. Pak rybí hlavy vyjmeme a vyhodíme je. Mezitím rozpůlíme papriky, zbavíme jadérek, omyjeme a nakrájíme na nudličky.
Do vývaru vložíme rybí kostky s paprikovými nudličkami, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě vaříme do úplného uvaření asi 10 minut. Do každého talíře vložíme vždy 1 krajíček bíleho chleba a dolijeme polévkou.
Zdroj: Mořské speciality, Cornelia Adam