Maďarský rybí hrnec

Maďarský rybí hrnec

Ingredience (4 porce):

  • 1 kg směsi říčních ryb, pokud možno alespoň 3 druhy
  • 3 velké cibule
  • 400g dobře uvařených brambor
  • 4 masitá rajčata
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 0,125 l rybího základu (vlastního nebo ze sklenice)
  • Sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 2 zelené papriky
  • 4 plátky bílého chleba

Postup:

Ryby vyvrhneme a připravíme. Hlavy si ponecháme. Rybí maso nakrájíme na male kostky.

Oloupeme cibuli a brambory. Cibuli nasekáme najemno, brambory rozkrájíme na kostky. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je, odstraníme jadérka a zárodek stopky a nahrubo je nasekáme.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. V něm za stálého míchání opékáme brambory a cibuli při mírné teplotě asi  1O minut. Poprášíme mletou paprikou a přidáme rajčata. Do hrnce přilijeme rybí základ a vše uvedeme do varu, osolíme a opepříme. Vložíme rybí hlavy a pod pokličkou při mírné teplotě vaříme asi 30 minut. Pak rybí hlavy vyjmeme a vyhodíme je. Mezitím rozpůlíme papriky, zbavíme jadérek, omyjeme a nakrájíme na nudličky.

Do vývaru vložíme rybí kostky s paprikovými nudličkami, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě vaříme do úplného uvaření asi 10 minut. Do každého talíře vložíme vždy 1 krajíček bíleho chleba a dolijeme polévkou.

 

Zdroj: Mořské speciality, Cornelia Adam