Ingredience (4 porce):
- 4 filátka z mořského ďasa
- 8 stroužků česneku
- olivový olej
- tymián
- 150g kulatozrnné rýže arborio
- 100ml bílého vína
- drůbeží vývar
- máslo
- 50g parmazánu
- 1 lžíce bazalkového pesta
- sušená rajčata
- cuketa, lilek a různobarevé papriky
- bílý pepř, sůl, rozmarýn, dobromysl
- 30g cibule
- 30g pancetty či anglické slaniny
- 100ml 12% smetany
Postup:
8 stroužků česneku (neloupaných) se snítkou tymiánu nechte ve 100?ml olivového oleje hodinu táhnout na velmi mírném plameni. Na 30?ml olivového oleje zpěňte kostičky z 1 šalotky s několika lístky tymiánu. Přidejte 150?g kulatozrnné rýže arborio, nepropláchnuté, zalijte 100?ml bílého vína, nechte vyvařit a postupně přidávejte 300?ml drůbežího vývaru. Stále míchejte; další vývar vždy přidávejte až poté, co se vsákne předchozí dávka. Asi po osmnácti minutách přidejte kostičky z 40?g másla a 50?g parmazánu. Odstavte a vmíchejte lžíci bazalkového pesta se sušenými rajčaty. Po 100?g nakrájené cukety, lilku a různobarevných paprik osolte, opepřete, posypte nasekaným tymiánem, rozmarýnem a dobromyslí. Osmažte je buď na 100?ml olivového oleje na grilovací pánvi, nebo je opečte na grilu. Vsypte do kastrůlku, zakápněte olivovým olejem a nechte na teple marinovat. 8 malých rajčat vložte na osm minut do trouby předehřáté na 160 stupňů, pak je přidejte k ostatní zelenině. Na 20?g másla osmažte 30?g pokrájené cibule a 30?g pancetty či anglické slaniny, nakrájené na kostičky, zalijte 100?ml drůbežího vývaru a dvacet minut vařte. Rozmixujte se 100?ml 12% smetany, dochuťte solí a bílým pepřem a dejte stranou. 4 filátka z mořského ďasa po straně s kůží několikrát nařízněte a pomoučněte. Osolte, poprašte bílým pepřem a osmažte na olivovém oleji. Podávejte na rýži se zeleninou a stroužky česneku, přelité vyšlehanou pěnou a zakápnuté octem balsamico a bylinkovým olejem.
Zdroj: www.apetitonline.cz