Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

Ingredience (4 porce):

  • 4 filátka z mořského ďasa
  • 8 stroužků česneku
  • olivový olej
  • tymián
  • 150g kulatozrnné rýže arborio
  • 100ml bílého vína
  • drůbeží vývar
  • máslo
  • 50g parmazánu
  • 1 lžíce bazalkového pesta
  • sušená rajčata
  • cuketa, lilek a různobarevé papriky
  • bílý pepř, sůl, rozmarýn, dobromysl
  • 30g cibule
  • 30g pancetty či anglické slaniny
  • 100ml 12% smetany

Postup: 

8 stroužků česneku (neloupaných) se snítkou tymiánu nechte ve 100?ml olivového oleje hodinu táhnout na velmi mírném plameni. Na 30?ml olivového oleje zpěňte kostičky z 1 šalotky s několika lístky tymiánu. Přidejte 150?g kulatozrnné rýže arborio, nepropláchnuté, zalijte 100?ml bílého vína, nechte vyvařit a postupně přidávejte 300?ml drůbežího vývaru. Stále míchejte; další vývar vždy přidávejte až poté, co se vsákne předchozí dávka. Asi po osmnácti minutách přidejte kostičky z 40?g másla a 50?g parmazánu. Odstavte a vmíchejte lžíci bazalkového pesta se sušenými rajčaty. Po 100?g nakrájené cukety, lilku a různobarevných paprik osolte, opepřete, posypte nasekaným tymiánem, rozmarýnem a dobromyslí. Osmažte je buď na 100?ml olivového oleje na grilovací pánvi, nebo je opečte na grilu. Vsypte do kastrůlku, zakápněte olivovým olejem a nechte na teple marinovat. 8 malých rajčat vložte na osm minut do trouby předehřáté na 160 stupňů, pak je přidejte k ostatní zelenině. Na 20?g másla osmažte 30?g pokrájené cibule a 30?g pancetty či anglické slaniny, nakrájené na kostičky, zalijte 100?ml drůbežího vývaru a dvacet minut vařte. Rozmixujte se 100?ml 12% smetany, dochuťte solí a bílým pepřem a dejte stranou. 4 filátka z mořského ďasa po straně s kůží několikrát nařízněte a pomoučněte. Osolte, poprašte bílým pepřem a osmažte na olivovém oleji. Podávejte na rýži se zeleninou a stroužky česneku, přelité vyšlehanou pěnou a zakápnuté octem balsamico a bylinkovým olejem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz