Pikantní placičky z uzené ryby

Pikantní placičky z uzené ryby

Ingredience (8 kusů):

  • 900g moučných brambor, oloupaných a pokrájených
  • na menší kousky
  • 350g uzené tresky bez kostí
  • 300ml mléka
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, drobně nasekaná
  • 1 lžička čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 2 lžičky papriky (sladké nebo pálivé)
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 velké vejce, našlehané
  • 100g velkých vloček na obalení


Postup:

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to 15 až 20 minut. Rybu mezitím zalijte mlékem v misce vhodné do mikrovlnné trouby, překryjte fólií a na několika místech propíchněte. Vložte do mikrovlnky a povařte na nejvyšší stupeň asi čtyři minuty, aby se maso rozdělovalo na plátečky. Lžíci oleje rozehřejte na pánvi. Asi pět minut smažte cibuli a zázvor. Stáhněte z ohně a vmíchejte papriku.  Povařené brambory i rybu sceďte, brambory rozmačkejte; z tresky stáhněte kůži a odstraňte případné zbylé kostičky. Brambory, rybu a cibulovou směs smíchejte s koriandrem, citronovou šťávou a spoustou pepře; dosolte. Rozdělte na osm dílků, vytvarujte placičky, smočte je v rozšlehaném vejci a důkladně obalte ve vločkách. Na talíři je překryjte fólií a nechte je aspoň půl hodiny v chladničce. Rozpalte zbylý olej a dozlatova na něm osmažte placičky; chce to pět až šest minut z každé strany. Pokud máte jen menší pánev, smažte je postupně, třeba po dvou, aby zlátly stejnoměrně. Pánev můžete mezi jednotlivými várkami vytřít kuchyňským papírem a vlít na ni čerstvý olej. Hotové placičky pokládeje na vrstvu ubrousků, které odsají přebytečný olej. Podávejte je horké, třeba s vařenými bramborami, případně s dipem z jogurtu a nastrouhané okurky.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz