Ingredience:
- quinoa, propláchnutá 200 g
- drůbeží vývar 500 ml
- smetanový sýr 2 lžíce
- citron 1/2 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- červená chilli paprička, nakrájená nadrobno 1 ks
- jarní cibulka, zelená a bílá část zvlášť, obojí nakrájené nadrobno 6 ks
- česnek na jemné plátky 2 stroužky
- uzená slanina, nakrájená na nudličky (100g)
- syrové krevety, oloupané a zbavené hlavy a střívka 500 g
Postup:
V rendlíku přiveďte na středním plameni k varu quinou s vývarem, pak oheň zmírněte. Přiklopte a zvolna vařte 15 minut, až se většina tekutiny vstřebá. Vmíchejte smetanový sýr a nastrouhejte kůru z poloviny citronu. Je třeba, aby směs měla trochu zplihlou konzistenci, je-li příliš pevná, přidejte ještě trochu smetanového sýra nebo maličko horké vody. Zatímco se quinoa vaří, ve velké pánvi na sředním ohni opečte na másle a olivovém olej polovinu chilli papričky, bílé části jarní cibulky, česnek a slaninu. Vložte půlku citronu řezem dolů. Opékejte, až začne slanina pouštět tuk a chytat barvu. Vsypte krevety a opékejte je 3-4 minuty, až začnou hezky růžovět. Vyjměte je z pánve. Opečený citron vymačkejte do pánve a vyškrábněte všechny drobné přípečky, aby vznikla rustikální omáčka. Krevety podávejte s quinoou, posypané slaninou a pokapané šťávou z pánve. Ozdobte zbývající chilli papričkou, pikantní pálivou omáčkou podle chuti a hrstí zelené části jarní cibulky.
Zdroj: www.fresh.iprima.cz