Kalamáry se solí a pepřem

Kalamáry se solí a pepřem

Ingredience (4 porce):

  • 400g velkých nebo malých olihní (jestli chcete, můžete grilovat i chapadla, chobotnici)
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičky čínského koření pěti chutí
  • mořská sůl a čerstvý černý pepř

K PODÁVÁNÍ:

  • sezamový olej
  • několik větviček koriandru
  • sladká chilli omáčka


Postup:

Požádejte prodavače, aby olihně očistil (malé se prodávají už očištěné). Kuchyňskými nůžkami pak rozstřihněte tělíčko a rozevřete ho. Máte-li velký kus, rozdělte ho na čtyři přibližně stejné kousky. Malým ostrým nožem vytvořte do olihně z jedné strany zářezy, pomažte ji olejem a dejte stranou. Mezitím rozpalte gril či pánev. Smíchejte dvě lžičky mořské soli, čínské koření pěti chutí a lžičku čerstvě nadrceného černého pepře. Těsně před grilováním směsí okořeňte obě strany olihně. Na grilovací pánvi nebo na grilu pak grilujte z každé strany asi minutu, dokud maso nezačne krabatět.  Kleštičkami vyjměte olihně z pánve a zakápněte je trochou sezamového oleje. Podávejte doplněné několika lístky koriandru a miskou sladké chilli omáčky na namáčení.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz