Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Losos pošírovaný v troubě s omáčkou z paprik a bazalky

Ingredience (6 porcí):

  • 1 celého čerstvého lososa, vykuchaného, o váze asi 1,5kg

NA COURT BOULLION:

  • 250ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 malý citron, nakrájený na plátky
  • 1 středně velkou cibuli, nakrájenou na plátky
  • 1 nasekanou mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky estragonu a tymiánu
  • sůl a 1 lžičky celého černého pepře

NA OMÁČKU:

  • 2 sterilované pečené papriky (například značky Efko), nasekané najemno
  • 1 cibulku nebo šalotku, nasekanou najemno
  • 5 lžíc olivového oleje
  • 6 snítek čerstvé bazalky
  • 1 lžíci sherry nebo octa balsamico
  • 100?ml suchého bílého vína
  • sůl a pepř


Postup:

Rybu upravte tak, aby se vešla do pekáče: odřízněte hlavu a větší část ocasu. Pak ji zvažte, abyste určili dobu vaření: na kilo hmotnosti budete potřebovat půl hodiny. Lososa důkladně opláchněte, osušte a zvenku i zevnitř důkladně osolte. Poté ho rovně položte do pekáče. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů, a připravte court bouillon. Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte jedním a půl litrem studené vody a uveďte do varu. Zmírněte plamen a dvacet minut lehce vařte.  Hotový vývar přeceďte na rybu do pekáče. Ten potom pečlivě překryjte alobalem, vložte do trouby a pošírujte pětačtyřicet minut až hodinu; záleží na velikosti ryby. Mezitím připravte omáčku. Nasekané papriky a cibulku osmahněte na oleji; stačí cca pět minut. Otrhejte lístky z bazalky a dejte je stranou. Stonky nasekejte a spolu s octem a vínem přidejte do omáčky. Osolte ji, opepřete a nechte asi deset minut probublávat na mírném plameni. Pak omáčku ochutnejte a podle potřeby dolaďte. Na závěr do ní přidejte větší část nahrubo natrhaných lístků bazalky a odstavte omáčku stranou, aby krásně nasákla bylinkovou vůni.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz