Ingredience (6 porcí):
- 1 celého čerstvého lososa, vykuchaného, o váze asi 1,5kg
NA COURT BOULLION:
- 250ml suchého bílého vína
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1 malý citron, nakrájený na plátky
- 1 středně velkou cibuli, nakrájenou na plátky
- 1 nasekanou mrkev
- 2 bobkové listy
- 2 snítky estragonu a tymiánu
- sůl a 1 lžičky celého černého pepře
NA OMÁČKU:
- 2 sterilované pečené papriky (například značky Efko), nasekané najemno
- 1 cibulku nebo šalotku, nasekanou najemno
- 5 lžíc olivového oleje
- 6 snítek čerstvé bazalky
- 1 lžíci sherry nebo octa balsamico
- 100?ml suchého bílého vína
- sůl a pepř
Postup:
Rybu upravte tak, aby se vešla do pekáče: odřízněte hlavu a větší část ocasu. Pak ji zvažte, abyste určili dobu vaření: na kilo hmotnosti budete potřebovat půl hodiny. Lososa důkladně opláchněte, osušte a zvenku i zevnitř důkladně osolte. Poté ho rovně položte do pekáče. Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů, a připravte court bouillon. Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte jedním a půl litrem studené vody a uveďte do varu. Zmírněte plamen a dvacet minut lehce vařte. Hotový vývar přeceďte na rybu do pekáče. Ten potom pečlivě překryjte alobalem, vložte do trouby a pošírujte pětačtyřicet minut až hodinu; záleží na velikosti ryby. Mezitím připravte omáčku. Nasekané papriky a cibulku osmahněte na oleji; stačí cca pět minut. Otrhejte lístky z bazalky a dejte je stranou. Stonky nasekejte a spolu s octem a vínem přidejte do omáčky. Osolte ji, opepřete a nechte asi deset minut probublávat na mírném plameni. Pak omáčku ochutnejte a podle potřeby dolaďte. Na závěr do ní přidejte větší část nahrubo natrhaných lístků bazalky a odstavte omáčku stranou, aby krásně nasákla bylinkovou vůni.
Zdroj: www.apetitonline.cz