Ingredience:
- 4 filety ze pstruha duhového
- 100 g másla
- 1 cibule
- 200 g mraženého hrášku
- mořská sůl v mlýnku
- černý pepř v mlýnku
- 150 ml vody
- 120 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33 %)
- 200 g brambor
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml přepuštěného másla – asi 70 g másla
- 2 stroužky česneku
- 4 větvičky tymiánu
Postup:
V hrnci s asi 50 g rozpuštěného másla zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme hrášek, osolíme a opepříme. Po chvíli přilejeme asi 100 ml vody a 100 ml smetany. Za průběžného míchání vaříme doměkka. V případě potřeby přilejeme trochu smetany a tyčovým mixérem směs ušleháme. Pyré poté pomocí sítka propasírujeme do hrnce. Nakonec ho smícháme s propasírovanými vařenými bramborami a případně dosolíme.Očištěné filety bez šupin a kostí osolíme, opepříme a pomoučíme z obou stran.Poté pstruha z obou stran v pánvi na rozpáleném přepuštěném másle se dvěma (rukou rozdrcenými) stroužky česneku a tymiánem opečeme. Ke konci pečení do pánve přidáme asi 20 g másla a stáhneme z ohně.
Zdroj: www.kuchynelidlu.cz