Treska s mléčnou pórkovou omáčkou

Treska s mléčnou pórkovou omáčkou

Ingredience:

  • velký pórek 1 ks
  • máslo 40 g
  • sůl 1/2 lžičky
  • mléko 200 ml
  • hladká mouka 10 g
  • mražené rybí filé nebo čerstvé rybí filety z jakékoli bílé mořské ryby, např. tresky 200 g
  • rybí omáčka 1/2 lžičky
  • olej 1 lžička

Postup:

Nejprve dobře očistěte pórek. Poté ho překrojte v místě, kde bílá část začíná přecházet v zelenou. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a důkladně, každý zvlášť a z obou stran, opláchněte ve studené vodě, můžou se v něm schovávat zbytky hlíny a jiné nečistoty. Bílou část rozkrojte podélně na čtvrtiny, zelenou na pruhy silné jako prst. Vše nakrájejte na nudličky silné 0,5–1 cm. V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit a bublat, vhoďte pórek a sůl. Pórek nechte na středním stupni zavadnout a změknout, často promíchejte. V mléce dobře rozmíchejte mouku a přelijte přes cedníček k pórku. Přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat 5 minut. Promíchávejte, připalovat se bude spíš mouka než pórek. Pokud příloha příliš zhoustne, nelekejte se toho. Rozehřejte menší nepřilnavou pánev. Zmrzlé filé jemně potřete rybí omáčkou. Do pánve nalijte olej a ochucené filé na něm velmi zprudka opečte dozlatova po obou stranách, na každou počítejte 1 až 2 minuty. Neřešte, že je uvnitř maso zatím nedodělané. Případnou tekutinu klidně slijte k pórku, aby se ryba mohla opékat a nedusila se ve vlastní šťávě. Opečenou rybu vložte do pórku a lehce ji do něj zatlačte, přilijte i případný zbytek tekutiny z pánve. Zakryjte poklicí, odstavte a nechte 10 minut odpočívat. Rybu vyjměte na talíře, pórek promíchejte a naservírujte k rybě.

 

Zdroj: www.fresh.iprima.cz