Ingredience (2porce):
- mražené kalamáry 500 g
- suché bílé víno 1 dl
- celer 50 g
- česnek 4 stroužky
- máslo 60 g
- šalotka 30 g
- hladkolistá petržel 20 g
- tymián 5 g
- rajčatové pyré 100 g
- mrkev 50 g
- francouzská bageta 1 ks
- extra panenský olivový olej
- sůl
- mletý pepř
Postup:
Kalamáry nakrájejte na kolečka. Mrkev s celerem očistěte a nakrájejte na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na velmi malé kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhněte pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekejte na kousky cca 2 mm velké. Vezměte si kastrol a přidejte do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni nechte olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhněte na střední plamen, přidejte mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opékejte cca 3 minuty. Do opečené zeleniny přidejte kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjte pokličkou a kalamáry duste cca 5 minut. Kalamáry vložte do misky nebo hlubokého talíře, ozdobte lístky petržele a servírujte s opečenou česnekovou bagetou.
Zdroj: www.fresh.iprima.cz