Dušené kalamáry s kořenovou zeleninou

Dušené kalamáry s kořenovou zeleninou

Ingredience (2porce):

  • mražené kalamáry 500 g
  • suché bílé víno 1 dl
  • celer 50 g
  • česnek 4 stroužky
  • máslo 60 g
  • šalotka 30 g
  • hladkolistá petržel 20 g
  • tymián 5 g
  • rajčatové pyré 100 g
  • mrkev 50 g
  • francouzská bageta 1 ks
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

Kalamáry nakrájejte na kolečka. Mrkev s celerem očistěte a nakrájejte na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na velmi malé kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhněte pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekejte na kousky cca 2 mm velké. Vezměte si kastrol a přidejte do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni nechte olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhněte na střední plamen, přidejte mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opékejte cca 3 minuty. Do opečené zeleniny přidejte kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjte pokličkou a kalamáry duste cca 5 minut. Kalamáry vložte do misky nebo hlubokého talíře, ozdobte lístky petržele a servírujte s opečenou česnekovou bagetou.

 

Zdroj: www.fresh.iprima.cz