Ingredience (2 porce):
- 2 filety z candáta
- sůl
- špetku mletého kmínu
- 1 lžíci hladké mouky
- olivový olej
- 50 g másla
NA OMÁČKU:
- 0,5 dl suchého bílého vína
- 250 g smetany ke šlehání
- sůl, čerstvě mletý pepř
- podle chuti pažitku
Postup:
Filety z candáta opláchněte a opatrně osušte. Ze strany, kde je kůže, je zlehka nařežte. Z obou stran je osolte. Hladkou mouku smíchejte s trochou mletého kmínu a filety v ní obalte, poté mouku důkladně oklepte. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a maso na něm opečte asi 4 minuty ze strany, na které je maso, pak asi 3 minuty z té, na které je kůže. Těsně před tím, než bude ryba hotová, položte navrch masa na plátky nakrájené máslo, aby se rozpustilo a vsáklo do masa. Plamen ztlumte, rybu z pánve sejměte a odložte ji do tepla. Do výpeku na pánvi nalijte víno a nechte odpařit alkohol. Nakonec vmíchejte smetanu, nechte projít varem, aby zhoustla, a omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a případně přimíchejte i nasekanou pažitku. Rybu podávejte se šťouchanými bramborami a omáčkou.
Zdroj: www.prozeny.cz