Rybí prsty

Rybí prsty

Ingredience (20 kousků):

  • 250g filetů uzené ryby (makrela, tolstolobik…)
  • 170g filetů z lososa
  • 300ml mléka
  • 1 hřebíček
  • 1 cibuli, rozpůlenou
  • 1 bobkový list
  • 50g másla
  • 250g rozmačkaných brambor (v osolené vodě uvařte a pak rozmačkejte)
  • 1 necelou lžičku worcesterské omáčky
  • 2 vejce uvařená natvrdo, pokrájená
  • na kostičky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru
  • sůl na dochucení
  • olej na smažení
  • pikantní rajčatovou omáčku na namáčení

NA OBALOVÁNÍ:

  • hladkou mouku
  • 1 rozšlehané vejce
  • strouhanku


Postup:

 Mléko vlijte do většího hrnce a přihoďte do něj hřebíček, půlku cibule i bobkový list. Na středním plameni přiveďte mléko k varu a přidejte lososa a uzenou rybu; společně povařte zhruba pět minut. Pak ryby vyjměte děrovanou naběračkou, a až trochu vychladnou, opatrně je zbavte kůže. Také se snažte z ryby vytahat co nejvíc kostí.  Najemno pokrájejte zbytek cibule a na másle ji doměkka osmažte. Pak do ní rozmačkejte uzenou rybu a přidejte brambory a worcesterskou omáčku. Chvíli míchejte, aby byla směs hladká. Potom opatrně přidejte lososa, vařená vejce a bylinky. Směs stačí trochu prohřát; s mícháním to nemusíte přehánět. Ochutnejte a případně dosolte. Odstavte a nechte hmotu asi hodinu chladnout, aby se vůně pěkně rozležely a promísily. Rozdělte směs na dvacet dílů a vytvarujte placičky. Děti je můžou obalit v mouce, vajíčku a strouhance. Pak se pusťte do smažení: v pánvi rozpalte olej a rybí prsty osmažte po každé straně do křupava. Trvá to pět až sedm minut. Servírujte s pikantní rajčatovou omáčkou.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz