Ingredience (20 kousků):
- 250g filetů uzené ryby (makrela, tolstolobik…)
- 170g filetů z lososa
- 300ml mléka
- 1 hřebíček
- 1 cibuli, rozpůlenou
- 1 bobkový list
- 50g másla
- 250g rozmačkaných brambor (v osolené vodě uvařte a pak rozmačkejte)
- 1 necelou lžičku worcesterské omáčky
- 2 vejce uvařená natvrdo, pokrájená
- na kostičky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru
- sůl na dochucení
- olej na smažení
- pikantní rajčatovou omáčku na namáčení
NA OBALOVÁNÍ:
- hladkou mouku
- 1 rozšlehané vejce
- strouhanku
Postup:
Mléko vlijte do většího hrnce a přihoďte do něj hřebíček, půlku cibule i bobkový list. Na středním plameni přiveďte mléko k varu a přidejte lososa a uzenou rybu; společně povařte zhruba pět minut. Pak ryby vyjměte děrovanou naběračkou, a až trochu vychladnou, opatrně je zbavte kůže. Také se snažte z ryby vytahat co nejvíc kostí. Najemno pokrájejte zbytek cibule a na másle ji doměkka osmažte. Pak do ní rozmačkejte uzenou rybu a přidejte brambory a worcesterskou omáčku. Chvíli míchejte, aby byla směs hladká. Potom opatrně přidejte lososa, vařená vejce a bylinky. Směs stačí trochu prohřát; s mícháním to nemusíte přehánět. Ochutnejte a případně dosolte. Odstavte a nechte hmotu asi hodinu chladnout, aby se vůně pěkně rozležely a promísily. Rozdělte směs na dvacet dílů a vytvarujte placičky. Děti je můžou obalit v mouce, vajíčku a strouhance. Pak se pusťte do smažení: v pánvi rozpalte olej a rybí prsty osmažte po každé straně do křupava. Trvá to pět až sedm minut. Servírujte s pikantní rajčatovou omáčkou.
Zdroj: www.apetitonline.cz