Ingredience (4 porce):
- 4 filátka z uzené ryby, každé o hmotnosti asi 150g
- mléko na zalití ryby
- 4 vejce
- 1 lžíci octa
- 600g moučnějších brambor, uvařených
- 50g másla, rozpuštěného
- 1 hlávky kapusty, nakrájené a podušené na másle
- sůl a pepř na dochucení
- hrst posekané pažitky
Postup:
Filé vložte do mělké misky a do poloviny je zalijte mlékem. Překryjte potravinovou fólií a vařte v mikrovlnce na vysoký výkon čtyři až pět minut, dokud filé nepůjde snadno rozdělit na kousky. Anebo ho spolu s mlékem prohřejte v rendlíku. Mezitím v kastrůlku přiveďte k varu vodu a přilijte do ní ocet. Vejce vyklepněte do naběračky a nechte je vklouznout do mírně vroucí vody. Bílek trochu přehrňte přes žloutek; jakmile bílek zbělá a zpevní, zase vejce vyjměte; nejlíp to jde děrovanou naběračkou. Brambory rozšťouchejte s máslem a promíchejte s podušenou kapustou. Osolte, opepřete a vmíchejte polovinu pažitky. Rozdělte kaši na talíře, navrch dejte filé i ztracené vejce a jídlo ozdobte zbytkem pažitky.
Zdroj: www.apetitonline.cz