Ingredience:
- celá uzená makrela 1 ks
- čerstvá rukola 50 g
- pomeranč 2 ks
- avokádo 2 ks
- středně velké brambory 6 ks
- malá červená cibule (nebo jarní cibulka či šalotka) 1 ks
ZÁLIVKA:
- čerstvě vymačkaná šťáva z pomeranče 6 lžic
- hrubozrnná francouzská hořčice 2 lžičky
- červený vinný ocet 2 lžičky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- sůl a mletý pepř
Postup:
Vyšlehejte hořčici, pomerančovou šťávu a ocet, přidejte sůl a pepř. Do směsi pomalu zašlehávejte olej, až bude zálivka hladká a všechny složky spojené. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je slijte a vraťte do hrnce nad oheň asi na jednu minutu, aby se odpařila všechna vlhkost. Pak brambory zamíchejte s pár lžičkami zálivky. Z pomerančů okrájejte malým ostrým nožíkem slupku a z vnitřku vykrájejte čistá filátka. Přitom zachytávejte do misky odkapávající šťávu, kterou použijte do zálivky. Avokádo oloupejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Oberte maso z ryby a pečlivě odstraňte všechny kosti – maso natrhejte na kousky. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na talíř dejte čerstvou rukolu, na ni nandejte ochucené brambory, poté přidejte pomeranče, avokádo, kousky ryby a vše zakapejte zbylou zálivkou. Salát dozdobte připravenou cibulí. Podávejte s čerstvým bílým pečivem nebo opečenými tousty.
Zdroj: www.fresh.iprima.cz