Gravad lax

Gravad lax

Ingredience:

  • filet lososa (s kůží, vykoštěný a v sashimi kvalitě) 1,5kg
  • kvalitní gin 100 ml
  • cukr 5 lžic
  • sůl 3 lžíce
  • nastrouhaná kůra z jedné limety
  • jalovec 20 kuliček
  • čerstvý kopr 60g

Postup:

Omytý a osušený filet z lososa položte na prkénko kůží dolů. Odkrojte tučné a tenké bříško dole a rozkrojte filet přesně napůl. Obě půlky přesuňte na pracovní plochu, která je vyložená potravinářskou fólií. Tento krok je důležitý, protože později by se vám losos špatně přenášel a překlápěl. Oba kusy lososa pokapejte ginem a vetřete ho do masa, dokud nebude všechen pryč. Cukr a sůl rovnoměrně navršte na prostředek filetu tak, že vám vznikne pruh na nejtlustší části filetu po jeho délce. Nebojte se, marinováním se vše dostane i do krajů. Jalovec podrťte v hmoždíři a nasypejte rovnoměrně na filety. Kopr posekejte i se stonky, smíchejte s limetovou kůrou a pořádně navršte na oba filety tak, že je úplně zakryjete. Vezměte jednu půlku lososa a přiklopte ji na druhou kůží nahoru tak, že se vrstva kopru z obou půlek spojí v jednu uprostřed. Tento balíček pořádně zabalte ze všech stran do fólie. Použijte hodně vrstev a utahujte je, aby vevnitř nebyl vzduch a filety k sobě těsně přiléhaly. Losos pak pustí opravdu hodně šťávy, takže předtím, než ho dáte do lednice, ho ještě určitě položte do hlubšího talíře. Připravený by měl být už za plné dva dny, ale pokud můžete, marinujte 60 hodin. Každý den ho ráno a večer otáčejte druhým filetem nahoru, aby marinování proběhlo rovnoměrně. Po dvou dnech (nebo později) ho vybalte z fólie, vodu vylijte a stáhněte vrchní vrstvu koření a kopru pryč. A nebo ji tam nechejte, pokud vám kopr takto chutná. Teď už jenom krájejte na tenké plátky. V lednici vydrží filet vcelku určitě přes týden, po třech dnech z něj ale sundejte vrstvu kopru.

 

Zdroj: www.fresh.iprima.cz