Treska s krémovými bramborami

Treska s krémovými bramborami

Ingredience:

  • 800g brambor (nejlépe starých), oloupaných a nakrájených
  • 6 jarních cibulek
  • 4 porce tresky nebo jiné ryby
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 400ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce másla
  • sůl a pepř


Postup:

Brambory vsypte do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte doměkka, asi 10-15 minut. Cibulky jemně nakrájejte, bílou a zelenou část zvlášť. Zmraženou rybu nechte dojít pokojové teploty a pečlivě osušte; čerstvou položte na kuchyňský papír, aby pustila přebytečnou vlhkost. V silnostěnné nepřilnavé pánvi pořádně rozpalte olej a vložte do něj kousky ryby. Pánví netřeste. Rybu smažte po jedné straně asi čtyři minuty, a až začnou okraje zlátnout, otočte ji. Stejným způsobem ji osmažte z druhé strany. Svařte smetanu a mléko, pak přidejte máslo. Vsypte bílou část cibulek, trochu osolte i opepřete a dvě minuty povařte. Slité brambory rozmač­kejte, zalijte horkou mléčnou směsí, přidejte polo­vinu nati a pořádně promíchejte. Rybu podávejte s kaší posypanou zbylou natí a se šťávou z pánve. 

 

Zdroj: www.apetitonline.cz