Tmavá treska podle babičky Cusumano

Tmavá treska podle babičky Cusumano

Ingredience (4 porce):

  • brambory nové 400 gramů 
  • sůl
  • olej olivový
  • cibule šalotka 4 kusy
  • česnek 2 stroužky
  • kapary 50 gramů
  • rajčata sušená 50 gramů
  • petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
  • treska 600 gramů
  • pepř mletý
  • víno bílé 1 decilitr
  • vývar rybí 2 decilitry
  • šťáva limetková (z 1 limetky)

 

Postup:

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená sušená rajčata, krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku. Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150?g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký. Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme bílé víno, rybí vývar a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.

 

Zdroj: www.chutastyl.cz