Ingredience (4 porce):
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 6 velkých červených cibulí, oloupaných a nakrájených na plátky
- 100 ml octa sherry (můžete ho nahradit směsí balzamikového a vinného octa)
- 80 g třtinového cukru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 pláty listového těsta (každý o váze 200 g)
- 65 g oliv kalamata, odpeckovaných a přepůlených (nebo černých řeckých oliv prodávaných bez nálevu)
- 12 sardelových řezů
- 12 snítek tymiánu
- 1 žloutek
Postup:
Troubu předehřejte na 200 oC. V pánvi na oleji opékejte asi 20–25 minut cibuli, až zezlátne a zkaramelizuje. Vmíchejte ocet, cukr, sůl a pepř a duste asi 5 minut, až směs začne houstnout a sirupovatět. Oba pláty těsta překrojte ještě napůl a položte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje ohněte tak, abyste z těsta získali asi centimetr hluboké misky. Rozdělte na ně cibulovou směs a na tu dejte olivy, sardele a tymián. Okraje potřete žloutkem a pečte v troubě asi 12–15 minut dozlatova.
Zdroj: www.apetitonline.cz