Mušle sv. Jakuba s ochuceným máslem na cibulce vařené v páře

Mušle sv. Jakuba s ochuceným máslem na cibulce vařené v páře

Ingredience (8-10 porcí):

  • 8 jarních cibulek
  • 24–30 mušlí sv. Jakuba, nejlépe chlazených
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 citrony nakrájené na klínky, k podávání
  • sůl a pepř

NA OCHUCENÉ MÁSLO:

  • 400 g změklého másla
  • 1 větší červená chilli paprička (méně pálivá), zbavená semen
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • kůra ze 4 biocitronů, jemně nasekaná
  • svazek petrželky, nasekané + k podávání


Postup:

Na ochucené máslo utřete dohladka všechny suroviny. Směs naneste na fólii a pevně ji zabalte do válečku. Uložte v lednici či mrazáku a nechte ztuhnout. Cibulky omyjte, podélně rozpulte a nakrájejte na silnější nudle, asi jako tagliatelle. Vložte je na pařák nad horkou vodu a vařte asi 6 minut doměkka. Osolte a odložte stranou. Mušle osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete. Rozpalte pánev se silným dnem, vlijte olej, a jakmile je horký, vložte do pánve mušle. Když je budete držet u sebe, zachovají si lépe tvar. Zprudka opékejte 2 minuty, otočte je plochou obracečkou a opečte je minutu i z druhé strany dozlatova. Pánev stáhněte z ohně, dejte do ní plátky ochuceného másla, a jakmile se rozpustí, přelijte ho lžící přes mušle. Na talíře udělejte hnízda z cibulových nudlí, na každé položte 3 mušle a přelijte je omáčkou z pánve. Posypte petrželkou a podávejte s klínky citronu.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz