Ingredience (8-10 porcí):
- 8 jarních cibulek
- 24–30 mušlí sv. Jakuba, nejlépe chlazených
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 citrony nakrájené na klínky, k podávání
- sůl a pepř
NA OCHUCENÉ MÁSLO:
- 400 g změklého másla
- 1 větší červená chilli paprička (méně pálivá), zbavená semen
- 4 stroužky česneku, drcené
- kůra ze 4 biocitronů, jemně nasekaná
- svazek petrželky, nasekané + k podávání
Postup:
Na ochucené máslo utřete dohladka všechny suroviny. Směs naneste na fólii a pevně ji zabalte do válečku. Uložte v lednici či mrazáku a nechte ztuhnout. Cibulky omyjte, podélně rozpulte a nakrájejte na silnější nudle, asi jako tagliatelle. Vložte je na pařák nad horkou vodu a vařte asi 6 minut doměkka. Osolte a odložte stranou. Mušle osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete. Rozpalte pánev se silným dnem, vlijte olej, a jakmile je horký, vložte do pánve mušle. Když je budete držet u sebe, zachovají si lépe tvar. Zprudka opékejte 2 minuty, otočte je plochou obracečkou a opečte je minutu i z druhé strany dozlatova. Pánev stáhněte z ohně, dejte do ní plátky ochuceného másla, a jakmile se rozpustí, přelijte ho lžící přes mušle. Na talíře udělejte hnízda z cibulových nudlí, na každé položte 3 mušle a přelijte je omáčkou z pánve. Posypte petrželkou a podávejte s klínky citronu.
Zdroj: www.apetitonline.cz