Ingredience:
- 300g těstovin (špaget)
- 200g zeleného hrášku (cukrového)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké stroužky česneku, rozdrcené
- 1 velkou čerstvou chilli papričku, bez semínek a nakrájenou najemno
- 24 velkých, pokud možno jen chlazených vyloupaných krevet
- 12 malých, nejlépe třešňových rajčátek, rozpůlených
- hrst lístků čerstvé bazalky
- hrst zelených salátových listů
- sůl a pepř na dochucení
NA ZÁLIVKU:
- 2 lžíce jemného nízkotučného tvarohu nebo žervé (třeba Měkký tvaroh Milko, 0,5% tuku )
- strouhanou kůru a šťávu ze 2 limetek
- 1 lžíci krupicového cukru (nejlépe přírodního)
Postup:
Ingredience na zálivku smíchejte v misce a dochuťte solí a pepřem. Nechte stranou. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Na poslední minutu vaření k nim přisypte hrášek (pokud máte tzv. cukrový v luscích, překrájejte je šikmo na menší kousky). Mezitím rozehřejte ve velké silnostěnné pánvi nebo woku olej, vsypte do něj česnek i chilli papričku a na nepříliš silném plameni je asi půl minuty smažte, aby se česnek krásně rozvoněl, ale nezhnědl. Vsypte krevety, zvyšte teplotu a smažte zhruba tři minuty, až krevety zrůžoví. Přisypte rajčata a za občasného míchání asi tři minuty smažte. Těstoviny s hráškem sceďte a přisypte do pánve. Posypte lístky bazalky, natrhanými na menší kousky, osolte a opepřete. Salátové listy přelijte limetkovou zálivkou a podávejte k těstovinám; na stůl můžete dát i čerstvou bagetu, jíž ,vyluxujete‘ z talířů zbylou lahodnou šťávu.
Zdroj: www.apetitonline.cz