Ingredience (4 porce):
- 625 g brambor, oloupaných
- 1 litr mléka + 70 ml navíc
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 10 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 malá cibule, rozčtvrcená
- 1 pórek, nakrájený na plátky
- 750g bělomasých ryb bez kostí, bez kůže (tilapie, halibut, treska, platýz…), pokrájených na kousky
- 6 lžic másla + na vymazání
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst petrželky, nasekané
- 125 g předvařených loupaných krevet
- 3 vařená vejce, nahrubo nasekaná
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. V osolené vodě uvařte pokrájené brambory doměkka. Slijte, přilijte 70 ml mléka a rozšťouchejte na kaši.Osolte a opepřete. Zbylé mléko přiveďte k varu spolu s pepřem, cibulí a bobkovým listem. Sejměte z ohně, přiklopte a nechte 10 minut stát. Vložte rybu, vařte 5–10 minut a sceďte. Rybu i tekutinu uchovejte. Na másle opékejte pórek 3 minuty. Zaprašte moukou a míchejte minutu. Zalijte ochuceným mlékem, prošlehejte a vařte do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte nasekanou petrželku. Zapékací nádobu vymažte máslem. Dejte do ní rybu, omáčky, krevety a vejce. Zakryjte bramborovu kaší a pečte 20–30 minut.
Zdroj: www.apetitonline.cz